Muffiny śliwkowo-kakaowe
Na pierwszy ogień idą muffiny śliwkowo-kakaowe. Wydaje mi się, że premiera (wzniosłe słowo) wymaga równie wzniosłego przepisu, ale z braku czasu i potrzebnych składników na wyczesany tort z 10 tysięcy warstw zaprezentuję w kolejnej notce;)
Szybkie, proste, mocno kakaowe i wilgotne dzięki zawartości śliwek. Jeśli wolicie mniej wytrawne babeczki, dodajcie słodkie kakao np nesqika. składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
niecała szklanka cukru
3 łyżki kakao
szklanka mleka
125g masła
jajko
4 śliwki
W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre zmiksować w blenderze z dwoma śliwkami. Pozostałe dwie śliwki pokroić w kostkę i wymieszać z mokrymi składnikami. Połączyć zawartości obu misek, mieszając szybko łyżką. Rzadkie ciasto przelać do papilotek i piec 15-20min w 200oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz